Wim Groeneweg

“Je voelt je echt the king of the road!” 

Eén ding wist Wim Groeneweg zeker; toen zijn baan als burgemeester ophield te bestaan, wilde hij niet achter de geraniums gaan zitten. “Ik wilde iets gaan doen wat vooral lekker praktisch was”, zegt hij. Tijd voor een carrièremove: van burgemeester naar buschauffeur. 

Ruim 15 jaar was Wim burgemeester. Eerst in Woerden, later in Vianen. Per 1 januari 2019 ging de gemeente Vianen op in de gemeente Vijfheerenlanden. De functie van Wim als burgemeester hield helaas op te bestaan. 

Aan de slag als buschauffeur

“Ik wilde echt niet op de bank gaan zitten”, vertelt Wim. “Het leek me leuk om met grote voertuigen in de weer te zijn en met mensen op pad te gaan.” Zo gezegd, zo gedaan. In november werd bekend dat het burgemeesterschap afliep. “Toen kondigde ik al aan dat ik mijn grootrijbewijs wilde halen.” 

Vrij snel daarna kwam Wim in contact met Pro-Driver. “Zij gaven mij de mogelijkheid om mijn bus rijbewijs te halen en direct aan de slag te gaan als zelfstandig chauffeur!” In mei volgde de ex-burgemeester lessen. Toen Wim in juni zijn rijbewijs had kon hij meteen aan de slag. "Het was leuk om te doen. Ik had zeventig mensen in de bus die ik weg moest brengen naar een festival", vertelt hij.  

King of the road

"Dan moet jij ze dus naar een parkeerplaats brengen, in een enorm voertuig. Dat is de eerste keer best eventjes spannend hoor", zegt hij lachend. Inmiddels is Wim, die een paar keer per week op de bus zit, eraan gewend. "Je mag met een groot voertuig over de weg. Dat is niet niets. Je voelt je echt king of the road." 

Ambities als burgemeester niet weg 

King of the road of niet, Groeneweg mist het burgemeesterschap wel. Hij hoopt dan ook dat hij nog eens de ambtsketen om zijn nek mag hangen. "Die ambitie ben ik nog niet verloren.”

Ook als hij weer (waarnemend) burgemeester zou worden, wil de 'king of the road' op de bus blijven rijden. "Al is het maar een dag in het weekend. Ik vind het echt heel erg leuk. Als burgemeester heb ik ook wel geleerd om met hele verschillende mensen om te gaan. Soms heb ik kinderen in de bus, soms leuke mensen, maar soms ook vervelende mensen. Dan moet je een beetje opvoeden." 

Wim rijdt schoolreisjes, festivals, pendelritten en gewoon op de 'normale' buslijn. "Ook in Vianen. Ik heb dus vaak mensen in mijn bus die ik nog ken uit mijn burgemeesterstijd, of mensen die mij kennen. Veel mensen weten dat ik nu chauffeur ben. Ik krijg alleen maar positieve reacties", zegt hij.« Vorige | Terug |